luni, 5 ianuarie 2009

Exerciţiu

     În România există o puternică firmă de confecţii. Aceasta are peste 40 de fabrici pe tot teritoriul ţării şi câteva mii de angajaţi. De 5 ani firma înregistrează un profit tot mai mare. Adunarea generală a acţionarilor firmei a considerat că profitul poate creşte şi mai mult. Soluţia propusă de Consiliul de administraţie a fost ca firma să se dezvolte pe verticală. Soluţia a fost acceptată şi în decembrie 2007 firma a achiziţionat o făbricuţă de fermoare la Iaşi dar şi alte fabrici ale unor furnizori din Neamţ, Suceava, Botoşani.
     Problemele au apărut la făbricuţa de fermoare din Iaşi. Aceasta a trebuit achiziţionată deoarece aceste fabrici au fost achiziţionate la pachet iar celelalte erau pe profit. Din cauza lipsei de personal calificat această fabricuţă de fermoare nu avea manageri şi au fost promovate persoane din interiorul firmei. Aşadar personalul cu atribuţii de control din firmă (CTC-istul de fermoare şi cei 3 pompieri de serviciu) au primit şi atribuţiile de manageri. Prin mai-iunie toţi muncitorii calificaţi de la fabrica de fermoare au plecat, fie prin transfer la fabrica de confecţii, fie la alte fabrici. Cauza plecării fiind managmentul deficitar al CTC-istului de fermoare şi a posibilităţilor de promovare oferite de celelalte firme. Tot în această perioadă fabrica a produs un lot foarte prost de fermoare care doar se închideau şi nu se puteau deschide. Din cauză că CTC-istul nu a verificat foarte bine fermoarele, multe din produsele fabricii de confecţii au fost returnate din cauza calităţii reduse şi filiala ieşeană a înregistrat pierderi considerabile.
     La sfârsitul anului CTC-istul de fermoare şi cei 3 pompierii şi-au făcut o autoevaluare foarte bună şi au mers la sediul central al firmei de confecţii pentru a solicita avansări în funcţii. Când au fost întrebaţi de deficienţele apărute în procesul de producţie şi control al fermoarelor aceştia au învinovăţit conducerea filialei ieşene a firmei de confeţii. 
     Datorită situaţiei apărute, Directorul general a cerut managerilor de la Iaşi să găsească soluţii pentru deblocarea problemelor de la fabricuţa de fermoare.
     Exerciţiul este urmatorul: ce decizii ar trebui să adopte managerii filialei ieşene în legătură cu fabricuţa de fermoare, cu CTC-istul de fermoare şi cu pompierii de serviciu?
     
   

Niciun comentariu: