miercuri, 30 septembrie 2009

Colegul meu Silviu


     Am gasit acest articol din Flacara Iasului cu al meu coleg, Silviu Popa, un tanar cu mult potential si cu un viitor promitator pentru a reprezenta tineretul democrat liberal. Datorita acestui fapt m-am gandit sa public si eu articolul pe blog.

"Interviu cu Silviu Popa, cel mai tanar nou director al unei institutii din Iasi


"Fondurile comunitare pot fi o solutie pentru agricultura ieseana"
Autor: A consemnat Andrei DISCA; Data publicarii: 06/08/2009

Silviu Popa este unul dintre cei mai tineri noi directori instalatie in functie dupa preluarea guvernarii de catre coalitia PSD - PD-L. In varsta de 27 de ani, acesta a fost numit director adjunct al Directiei pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala (DADR) Iasi, fiind responsabil de activitatea Departamentului de Dezvoltare Rurala din cadrul acestei institutii. Silviu Popa a incasat primul salariu in 2004, lucrand tot ca director executiv al unei firme din domeniul turismului, iar din 2005 si pana sa fie numit director adjunct in cadrul DADR Iasi, a activat in cadrul Biroului Regional pentru Cooperare Transfrontaliera (BRTC) Iasi pentru granita Romania-Republica Moldova, in functia de expert monitorizare programe si proiecte din cadrul Biroului implementare.

Reporter (Rep.): Cum este sa fii director al unei institutii la varsta de 27 de ani?

Silviu Popa (S.P.): As putea sa incep prin a spune ca este dificil sa fii director, dar sa ai aceasta functie si sa ai si 27 de ani este cu atat mai greu. In primul rand, te lovesti de probleme ce tin de mentalitati, iar in al doilea rand de relatii ierarhice in interiorul institutiei care au un grad mai mare de sensibilitate, mai ales ca nu toti angajatii sunt de acord ca seful sa fie mai tanar decat ei. In schimb, scurta experienta de viata m-a invatat sa nu vad lucrurile in termeni de probleme, ci de provocari, iar marea provocare sa fii director la 27 de ani este sa reusesti sa creezi o echipa care lucreaza pe prioritati si obiective comune fara sa tina cont de bariere de comunicare ce tin de varsta, sex sau religie.

Rep.: In ce domenii de activitate ati lucrat inainte de a fi numit in functia de director adjunct la DADR?

S.P.: Experienta mea in campul muncii a fost acumulata atat in mediul privat, cat si intr-un domeniu "semi-public" as spune. In timp ce eram student am avut diverse experiente de lucru in mediul privat, pentru a-mi asigura micile nevoi ale vietii de student. Dupa ce am terminat studiile superioare, m-am angajat la BRCT Iasi, institutie care se ocupa cu gestionarea asistentei financiare comunitare in domeniul cooperarii transfrontaliere.

"Nu mi-am propus sa reinventez plugul"

Rep.: Ce parere v-ati format despre responsabilitatile pe care le aveti in structura de conducere a DADR?

S.P.: Gasesc in functia pe care o ocup acum o provocare de a construi o echipa care sa fie capabila sa gestioneze fara probleme prioritatile pe care le avem. Sa coordonezi dezvoltarea rurala a unui judet cum este Iasul nu e putin lucru si nici cel mai simplu, luand in calcul parametrii in care se incadreaza acest domeniu. Functia de director coordonator adjunct la Dezvoltare Rurala iti poate oferi oportunitatea de a implementa politici sectoriale clare care, in final, sa se regaseasca intr-un rezultat tangibil. Ca sa rezum ceea ce am precizat anterior, functia este o provocare care poate sa iti aduca satisfactii profesionale. Putem vorbi mai pe larg despre aceste lucruri intr-o discutie pe care sa o purtam la finalul contractului meu de management.

Rep.: Pe ce se bazeaza planul de management cu care ati participat la concursul pentru ocuparea functiei?

S.P.: Bineinteles ca nu mi-am propus sa reinventez plugul sau sa transform mediul rural din Iasi intr-un Wall Street care sa tina de la Tatarusi pana la Gorban. Daca aveam vreun contracandidat care isi propunea acest lucru, nici nu ma mai prezentam la concurs si il lasam sa realizeze el aceste proiecte. Eu mi-am propus niste obiective clare, simple si cat se poate de realizabile, tinand cont de atributiile fisei postului si de situatia existenta, atat la nivel institutional, cat si la nivelul mediului rural din judetul Iasi. Astfel, planul meu de management vizeaza pe de o parte constructie institutionala, iar pe de alta parte masuri de dezvoltare rurala axate pe fondurile europene.

Din nou despre numirile pe criterii politice

Rep.: Ce parere aveti despre faptul ca, in acest an, numirea directorilor de la deconcentrate s-a bazat pe criterii declarat politice?

S.P.: In momentul in care incerci sa privesti critic aceasta situatie, trebuie sa pleci de la urmatorul rationament: orice guvern isi propune niste prioritati in cadrul unui program de guvernare pe care trebuie sa le indeplineasca. Ideea oricarei politici este "think global, act local" (gandeste global, actioneaza local). Putem discuta despre faptul ca directorii din deconcentrate sunt numiti pe criterii politice, dar trebuie avut in vedere ca se poate obtine o eficienta ridicata la implementarea politicilor daca intre cel care elaboreaza si cel care implementeaza exista un canal de comunicare comun si o intelegere asemanatoare a situatiei. Mai mult decat atat, criteriile care stau la baza acestor numiri sunt profesionale si tin de competenta fiecaruia intr-un domeniu dat.

Rep.: Cum va sprijina partidul in activitatea pe care o desfasurati?

S.P.: Va spuneam si anterior ca lucrurile trebuie vazute ca un sistem cu mai mult componente, iar interactiunea si compatibilitatea intre ele genereaza performantele sistemului. Sprijinul poate fi inteles astfel in termeni de functionabilitate. Se lucreaza pe prioritati si pe proiecte clare, pe care guvernul si le-a asumat prin programul de Guvernare. Daca cetateanul si-a dat votul pe acest program, inseamna ca el trebuie sa fie aplicat, iar efortul in aceasta faza de implementare este comun. Eu mi-am prezentat propriul plan de management si in baza lui am ocupat aceasta functie, iar planul meu este in concordanta cu prioritatile pe care si le-a propus Guvernul. La nivel local, primesc sprijinul necesar pentru desfasurarea activitatii mele din cadrul DADR Iasi, din diverse directii: pe linie de consilieri, primari sau demnitari ai partidului. Este normal sa existe o comunicare si o conlucrare, pentru ca ne-am asumat niste prioritati ca o echipa.

Rep.: Cum functioneaza coalitia PD-L-PSD la nivelul DADR Iasi?

S.P.: Daca ma intrebati cum functioneaza institutional DADR Iasi, va pot spune ca se lucreaza in echipa, pe idei si proiecte clare. Daca ma intrebati, in schimb, despre coalitia PD-L-PSD, ceea ce va pot spune este ca nu fac parte din conducerea coalitiei si, din pacate, nu pot exprima o pozitie oficiala in acest sens.

Rep.: Sunteti multumit din punct de vedere salarial?

S.P.: In momentul in care se pune problema multumirii salariale trebuie avuta in vedere cantitatea de munca prestata relativ la remuneratia primita. E normal ca atunci cand lucrezi in sistemul public sa nu te astepti ca vei agonisi o avere, dar e un aspect la care convii in momentul in care aplici pentru o functie publica.

"Noi nu cumparam pestele pe care sa il gateasca, ci finantam achizitionarea unditelor"

Rep.: Ce parere aveti despre dezvoltarea rurala din judetul Iasi si cum vedeti relansarea acestuia in conditiile actuale?

S.P.: Stie toate lumea ca actualmente trecem printr-o situatie dificila, iar acest cuvant "criza" este legat de toate domeniile socio-economice din ultima perioada. La inceputul crizei circula o anecdota care spunea ca nu o sa tina mult la noi, pentru ca romanii se plictisesc repede de orice. Lucrurile sunt insa serioase, din pacate, dar dupa cum se poate vedea, avem un plan de masuri anti-criza care am incredere ca o sa reduca impactul acesteia asupra economiei structurale. E normal ca mediul rural din judetul Iasi sa fie afectat de aceasta situatie, si la nivelul DADR Iasi se lucreaza la implementarea de solutii. Cat priveste relansarea, e normal ca trebuie sa fructificam orice oportunitate pentru a ne dezvolta, iar fondurile comunitare pot fi o solutie. Lucrul acesta nu este de noutate absoluta pentru ca avem cunostinta despre strategia de comunicare a Guvernului Romaniei pe acest domeniu. Eu spun ca oportunitatile sunt cunoscute, nu ramane decat sa construim niste proiecte bune.

Rep.: Zilele trecute au fost aprobate spre finantare peste 300 de proiecte de infiintare a unor mici ferme. Cum ii vor ajuta cei 1.500 de euro pe an pe care ii vor primi acesti fermieri?

S.P.: Poate la nivel individual nu inseamna foarte mult, dar la nivel global putem spune ca aproximativ 600.000 de euro pe an merg spre sustinerea dezvoltarii a 384 de ferme de semi-subzistenta pentru o perioada de 5 ani. Prin acest program se incearca dezvoltarea instrumentelor la nivelul fermelor, cu alte cuvinte, noi nu le cumparam pestele pe care sa il gateasca, ci finantam achizitionarea unditelor."

2 comentarii:

Anonim spunea...

Sincer, dintre toti cei de la partid de acum, cred ca dl director Silviu POPA si Florin Plaesu sunt cei mai buni. Daca ar face ei echipa, cred ca organizatia din Iasi ar fi cea mai tare din Iasi.

Lily spunea...

Foarte tare interviul. Tinerii revolutioneaza lumea! Bravo