Din ce în ce mai mulţi români nu mai pot intra în Republica Moldova iar o parte din cei care au fost lăsaţi să treacă au fost expulzaţi ulterior. Autorităţile de la Chişinău trebuie să se liniştească. Chiar dacă astăzi se împlinesc 91 de ani de la unirea României cu Basarabia, în momentul actual nu se mai poate întâmpla nimic asemănător. Nu mă pricep la diplomaţie dar cred ca nici România şi nici cetăţenii Republicii Moldova nu ar trebui să rămână indiferenţi.
"Doi ieseni, arestati, apoi expulzati din Moldova, pe motive politice
Iesenii Radu Popescu si Razvan Cazacu au fost expluzati din Republica Moldova marti seara, dupa un proces sumar la Tribunalul Chisinau. Ei au fost luati de pe strada luni seara si bagati in arest, fara nicio explicatie. Marti, au aflat si motivul expulzarii: ar fi creat "incomoditati de trai" vecinilor de cartier, din Chisinau. Cei doi ieseni erau consultanti politici pentru Partidul Liberal Democrat din Republica Moldova (PLDRM). Campania electorala de peste Prut s-a acuzatizat in ultimele zile, alegerile urmind sa aiba loc la inceputul lunii aprilie.
"Aseara eram la un magazin si cind am iesit au venit doi domni in fata noastra, m-au salutat in limba rusa, mi-au fluturat o legitimatie sub ochi si mi-au cerut actele. Le-am aratat pasapoartele, ne-au impins spre o masina, ne-au bagat in masina si ne-au dus la comisariat. Ne-au luat lucrurile personale. La insistentele mele de a da un telefon, mi-au spus: mai tirziu, mai tirziu", a povestit Razvan Cazacu.
Conditii de arest demne de regimul comunist
Cei doi ieseni au fost bagati intr-o celula fara ferestre, fara mincare si apa sau drept la telefon. Dupa un proces sumar, care a parut organizat mai degraba dupa regulile regimului comunist, Popescu si Cazacu au fost expulzati din tara. Cei doi au fost condamnati la arest administrativ de o zi, pedeapsa ispasita deja la momentul procesului. "E absurd, e Kafka, e stupid. Vom face recurs", a declarat Radu Popescu.
Avocatul celor doi a spus ca va face recurs, apoi va ajunge pina la Curtea Europeana a Drepturilor Omului. "Este o legatura nemijlocita intre faptul ca cei doi colegi ne-au consultat in aceasta campanie electorala. Este o reactie a regimului comunist, regimul este in agonie si incepe sa muste pe ultima suta de metri", au declarat reprezentantii PLDRM.
Imediat dupa sentinta, politistii au incercat sa-i ia pe cei doi ieseni la comisariat, pentru "ale aduce la cunostinta sentinta", desi sentinta le-a fost comunicata celor doi in sala de judecata, in prezenta avocatului.
Radu Popescu este directorul revistei IS-24-FUN, avind si o firma de publicitate. Popescu a fost unul dintre consultantii politici ai primarului Gheorghe Nichita, in campania electorala din 2008. De asemenea, Radu Popescu a fost director, pentru o scurta perioada, la postul de televiziune Tele'M." sursa: newsiasi.ro
"Delegatie de la Consiliul Judetean, intoarsa de la granita cu Moldova
Membrii unei delegatii din Iasi si Vaslui care mergeau la un forum in Republica Moldova au fost opriti si intorsi de la Vama Leuseni, fara nicio explicatie, de catre vamesii moldoveni.
Din delegatie faceau parte reprezentanti ai Consiliului Judetean Iasi, ai Consiliului Judetean Vaslui si ai unei firme de cercetari de piata si marketing. Au fost lasati sa treaca granita doar vicepresedintele CJ Iasi, Victor Chirila si inca o persoana. Restul membrilor delegatiei, printre care si presedintele CJ Vaslui, nu au fost lasati sa ajunga in Republica Moldova.Au fost lasati sa astepte o ora, dupa care li s-au inapoiat pasapoartele si li s-a spus ca nu pot trece granita, la vama Leuseni.
"Ne-au spus sa ne intoarcem de unde am venit, pentru ca in Republica Moldova nu vom intra, pentru ca suntem autoritati", a spus Vasile Mihalachi, presedintele CJ Vaslui.
"Vamesii moldoveni nu le-au dat nicio explicatie membrilor delegatiei de ce nu sint lasati sa treaca granita pentru a merge la intilnirea respectiva. Vom face o adresa catre Ministerul de Externe in care vom prezenta incidentul, insa trebuie rezolvata problema cu chibzuinta. Astfel de intimplari sint specifice unui stat subdezvoltat. Cind oficialii moldoveni au venit in Romania, au primit imediat vize si nu au avut niciun fel de probleme", a declarat Constantin Simirad, presedintele Consiliul Judetean Iasi.
Delegatia romana urma sa participe, in Republica Moldova, la Cvorumul presedintilor de raioane din Moldova, unde se discuta strategia de dezvoltare a Euroregiunii Siret - Prut - Nistru pentru 2009 - 2010. Din euroregiune fac parte si membri din CJ Iasi si Vaslui." sursa: newsiasi.ro
"16 cetăţeni români nu au fost lăsaţi să ajungă cu trenul la Chişinău
16 români care se aflau aseară în trenul Bucureşti - Chişinău au fost opriţi la Vama Ungheni din Republica Moldova. Oamenii spun că au fost întorşi din drum de vameşii moldoveni fără nicio explicaţie. Românii sunt acum la Poliţia de Frontieră din Iaşi şi vor să depună plângere împotriva autorităţilor de la Chişinău.
Trenul Bucureşti- Chişinău a plecat din Gara de Nord aseară la ora 19.57. Totul a decurs normal până la Ungheni, acolo unde vameşii moldoveni le-au cerut cetăţenilor români să coboare din tren.
Incidentul nu este unul izolat. Tot ieri, poliţiştii de frontieră de la vama Leuşeni au întors din drum două delegaţii ale consiliilor judeţene din Iaşi şi Vaslui, care trebuia să participe la cvorumul preşedinţilor de raioane din Republica Moldova.
Cei 12 oficiali au fost percheziţionaţi, li s-au cerut actele şi au fost ţinuţi în vamă mai bine de o oră. Apoi li s-a comunicat că nu pot intra pe teritoriul Republicii Moldova.
Ministrul Cristian Diaconescua cerut deja explicaţii autorităţilor din Republica Moldova cu privire la incident.
REALITATEA.NET - 16 cetăţeni români nu au fost lăsaţi să ajungă cu trenul la Chişinău
"Diaconescu a cerut explicaţii autorităţilor moldovene legate de românii întorşi la graniţă"
Ministrul de Externe a României, Cristian Diaconescu, a cerut explicaţii MAE din Republica Moldova, privind motivele pentru care cetăţenii români sunt opriţi şi întorşi din drum la graniţa dintre cele două state. Foto
Ministrul de Externe, Cristian Diaconescu, a declarat la Arad că notele verbale trimise autorităţilor de la Chişinău reprezintă "un semnal foarte serios".
"Am cerut lămuriri de la Ministerul de Externe al Republicii Moldova privind motivele pentru care sunt opriţi cetăţeni români la graniţa între România şi Moldova. Ne-am exprimat preocuparea privind modul în care sunt trataţi aceşti cetăţeni. Ar fi bine ca în condiţiile în care există informaţii în legătură cu anumite preocupări ale colegilor de la Chişinău să ne fie transmise. Deocamdată, nu s-a pus problema, nu vom intra în dispută publică", a declarat Cristian Diaconescu.
Ministrul român a mai afirmat că relaţiile dintre România şi Moldova trebuie să rămână normale. "Este un context electoral pe care nu vreau să-l comentez, dar, subliniem, încă odată, faptul că suntem cetăţeni europeni sau dorim, aspirăm, spre acest statut, motiv pentru care libera circulaţie, repsectarea drepturilor fundamentale în acest sens sunt obligatorii". sursa: realitatea.net
"Chisinaul se teme de implicarea Romaniei in alegeri
Autoritatile moldovene au informatii ca pentru perioara 26-28 martie se planuieste deplasarea in masa a unor cetateni romani la Chisinau pentru a participa la activitati publice cu caracter electoral, acesta fiind motivul convocarii ambasadorului Filip Teodorescu la MAE moldovean.
Ambasadorul Romaniei in R. Moldova, Filip Teodorescu, a fost convocat la Ministerul moldovean de Externe, unde i s-a cerut sa transmita Bucurestiului sa nu permita deplasarea in masa a cetatenilor romani in Moldova inaintea alegerilor parlamentare din 5 aprilie.
Chisinaul urmareste sa previna "eventualele implicari ale cetatenilor romani in actiuni provocatoare, ce ar putea avea drept scop destabilizarea situatiei interne din Republica Moldova", inaintea alegerilor, potrivit Newsin.
Autoritatile moldovene "au solicitat respectuos Ministerului Afacerilor Externe al Romaniei verificarea informatiilor respective si au rugat sa se ia in consideratie gradul inalt de probabilitate a unor asemenea fapte, in scopul prevenirii eventualelor implicari ale cetatenilor romani in actiuni provocatoare, ce ar putea avea drept scop destabilizarea situatiei interne din Republica Moldova". sursa: newsiasi.ro
Deputat Petru Movilă - declaraţie politică
"Basarabia este in inima noastra!
Deputatul Petru Movila a sustinut astazi, 24 martie, in plenul Camerei Deputatilor, o declaratie politica prin care aminteste ca pe 27 martie se vor implini 91 de ani de cand Basarabia s-a unit cu Romania, dar si 67 de ani de cand Romania a pierdut Basarabia. Va transmitem integral textul declaratiei.
Domnule Presedinte,
Doamnelor si domnilor,
Au trecut 91 de ani de cand Basarabia s-a unit cu Romania. Dar au trecut, de asemenea, si 69 de ani de cand Basarabia a fost pierduta de Romania in imprejurari interne si internationale dramatice. Inca putem simti emotiile din acea zi, de 27 martie, cand a fost citita Declaratia de Unire a Basarabiei cu Romania: „Republica Democratica Moldoveneasca in hotarele dintre Prut, Nistru, Dunare, Marea Neagra si vechile granite cu Austria, rupta acum o suta si mai bine de ani din trupul vechii Moldavii, in puterea dreptului istoriei si a dreptului de neam, pe baza principiului ca noroadele singure sa-si hotarasca soarta lor, de azi inainte si pentru totdeauna, se uneste cu mama Romania”.
Un pas important pentru istoria Moldovei si a Romaniei. Un pas important care nu ar trebui uitat niciodata. Dupa o lunga ocupatie ruseasca, glasul romanilor de dincolo de Prut s-a facut auzit. Actul istoric de la 27 martie 1918 nu este altceva decat continuarea fireasca a ceea ce s-a intamplat pe 24 ianuarie 1859 si inceputul unificarii Romaniei Mari, culminata cu Marea Unire de la 1 Decembrie 1918. Chisinaul va ramane in constiinta romanilor ca locul de unde a pornit Marea Unire.
Ramane insa un gust amar acum, la acest ceas aniversar, pentru ca Basarabia nu mai este langa noi. A fost sub ocupatie ruseasca, iar acum se zbate sub influenta ruseasca. Istoria nu face compromisuri. Cel de-al doilea razboi mondial a „saracit” Romania de mai multe teritorii. Dusa a fost Basarabia, dusa a fost Bucovina.
Cu speranta ca aceste nedreptati vor fi reparate intr-un viitor nu prea indepartat, cu recunostinta si smerenie fata de cei care au luptat pentru intregirea neamului nostru, doresc sa citez din versurile celui care a fost marele poet al Moldovei, Grigore Vieru: „Ridica-te Basarabie/Trecuta prin foc si prin sabie/Batuta ca vita pe spate/Cu biciul legii strambate/Cu lantul poruncitoarelor strigate/Ridica-te, ridica-te, ridica-te”. Va multumesc." sursa: www.movilapetru.ro
Un comentariu:
Sincer eu cred ca autoritatile din Moldova ne-au respins prin cai diplomatice de mult timp, insa acum folosesc forta, ca de obicei. Poate dupa alegeri vor avea alte "prioritati". Eu sunt sigura ca in ziua alegerilor colegele mele din Republica Moldova vor iesi la vot.
Trimiteți un comentariu